Project X Y

Blog op devolgendestap.eu 6 juni 2014

‘Ik ben, dat heeft niks met geslacht te maken’ (Angélique Kuijs)

Project X Y

Ongeveer een jaar geleden werd ik gevraagd door Hanneke Wetzer of ik wilde meewerken aan een fotoshoot. Zij wilde samen met Leonie Baauw 100 mensen fotograferen in zwarte kledij. Ook wilden ze antwoord op de volgende vraag: hoeveel % voel jij je vrouw of man? Het percentage werd verwerkt in de foto.

Norm

Ik speelde vroeger met poppen. Ik had altijd jurken aan, tot mijn 12de jaar want toen wilde ik ook wel eens een broek aan. Een schande was dat toen nog, in mijn ouders ogen. Een meisje in een broek.  Ook kreeg ik interesse in make-up en men vroeg of ik al een vriendje had. Opgevoed volgens de maatschappelijke norm. ‘Prima toch?’, denk je dan. Daar denk ik nu toch anders over. Inmiddels ben ik 46 jaar en denk ik niet volgens die norm. Ik ga mijn eigen weg in deze maatschappij. Ik heb geleerd naar mijzelf te kijken als een persoon. Los van het geslacht dat ik heb.

Kern

Toen ik de vraag ‘hoeveel % voel jij je vrouw of man?’ voorgelegd kreeg dacht ik: ‘ik ben geboren met het vrouwelijk geslacht, ik ben opgevoed als vrouw, maar hoeveel procent voel ik me vrouw?’
‘Welnu’, antwoordde ik ‘ik zie mezelf meer als een kern, dat heeft niets met geslacht te maken.’ ‘Ik ben’. Dus vulde ik in 0 % vrouw en 0 % man.
Voor mij doet geslacht er niet toe. We zijn allemaal mens. We zijn allemaal gelijk en van dezelfde waarde. Deel van het grote geheel.

Genderblender

Het XY-project is onderdeel geworden van de expositie Genderblender. Vanaf 6-6-2014 tot 17-8-2014 te zien in het MU op Strijp-S.
Vrouwelijkheid, mannelijkheid en alles daar tussenin. Met GenderBlender focust MU in samenwerking met gastcuratoren Hanneke Wetzer en Leonie Baauw op de glijdende schaal tussen 100% XX en 100% XY chromosomen, tussen vrouw en man.
Voor GenderBlender wordt in MU een staalkaart aan internationale werken bijeengebracht waarin genderdiversiteit een hoofdrol speelt. Films, foto’s, installaties, sculpturen, tekeningen en performances die uitdagen en vragen oproepen maar ook uitnodigen tot zelfreflectie. Naast de expositie is er een randprogramma met diverse debatten, lezingen, performances, variété, workshops en films. Ook verschijnt er een speciale GenderBlender publicatie samengesteld door de redactie van het flamboyante Et Alors? magazine.

Klik hier voor meer info over Wetzer en Baauw. En GenderblenderinMU.

xy-angieprint

You may also like

Leave a comment