Lose the label

Blog op devolgendestap.eu 19 juni 2014

I am Mara

‘Lose the label’ is de naam van de campagne die Michelle Clark heeft gelanceerd. Zij is de moeder van Mara die het syndroom van Down heeft.

‘Iedereen die Mara voor het eerst ziet, ziet als eerste het Downsyndroom. Daarna ziet men Mara pas.’ zegt Michelle. Zo’n 6 maanden na de geboorte van Mara was Michelle het zat, dat mensen haar kind alleen zagen als Downkind i.p.v. Mara. Ze zette een foto van Mara op internet met de volgende tekst:

I am Mara

I have Down’s Syndrome

I am not Down’s Syndrome

I am Mara.

Een stapje verder denken

Op dit moment circuleren er veel foto’s op internet met Downers met dezelfde tekst, sommige teksten zijn een beetje aangepast.

Ik was ook aangenaam verrast door deze mooie campagne van Michelle, maar ik denk dan meteen een stapje verder.

Kijk, labelen is oordelen en dat is nou net wat Carel nooit doet. Carel is onbevangen en een ontwapenende persoonlijkheid, daar hoort een andere tekst bij.

carel123

Labelen

‘I am Carel, I don’t label you’ is de tekst bij zijn foto. Hij kijkt onbevangen en zonder oordeel met heldere ogen deze wereld in. Hij zal nooit iemand labelen. En daar kunnen wij nog wat van leren. Mensen oordelen snel. Alles wat afwijkt van wat normaal is in deze wereld krijgt een label. ‘Jij bent anders.’  Maar ja wat is normaal dan? Wie heeft dat dan ooit bepaald? Iedereen mag zijn wie hij is, het gaat niet om het lichaam waarin jij bent geboren, maar wie er in dat lichaam woont.

Heldere ogen

Zou het niet mooi zijn om de wereld in te kijken zonder oordeel? Elke baby wordt puur geboren. Labelen is aangeleerd gedrag. Soms labelen we om ons te beschermen of om ergens bij te horen of juist niet. Door te kijken met heldere ogen en zonder te labelen zouden wij veel van de problemen in de wereld kunnen oplossen. Maar als ik naar mezelf kijk label ik ook wel eens om mezelf te beschermen of om ergens bij te horen of juist niet. Gelukkig laat Carel mij zien hoe ik kan kijken met een puur liefdevol hart. Maar ik leer nog steeds.

Leren

Als ik een foto van mezelf neem, in het kader van deze campagne, wordt de tekst:

‘I am Angelique, I am learning.’

You may also like

Leave a comment