Blog over positiviteit

Hans Rosling

Eergisteren is een belangrijk statisticus heengegaan, Hans Rosling (68) een Zweedse arts, leraar en degenslikker! Deze man was geniaal. Met ‘rocksterstatus’. Hij liet een beeld zien van de Wereld dat je eigenlijk niet verwacht. Dit beeld is verrassend positief en puur op cijfers gebaseerd over een periode van 50 jaar. Het is eigenlijk de onderstroom die wij niet waarnemen, omdat we elke dag het nieuws van de dag verteren en niet bezig zijn met wat bepaalde ontwikkelingen op de lange termijn doen. De man had een missie: door zijn cijfers, op feiten en metingen gebaseerd, de verwoestende onwetendheid van de mensen bestrijden! Op een bevlogen manier van ‘mensen word eens wakker!’ en ‘laat ons vieren dat het zo goed gaat in de Wereld’.

Man met een missie

Statistiek heeft de naam saai te zijn. Rosling maakte dit door zijn positieve benadering en een beetje theater, toegankelijk voor iedereen. Maar vooral door vanuit het hart te overtuigen. Dat lieten ze bij het tv-programma ‘De Wereld draait door’ goed zien door enkele fragmenten te tonen. Ik werd er enorm blij van. Zoveel positiefs. Mathijs Bouman (econoom) en Sanne Blauw (journalist de correspondent) praten vol lof over de missie die Hans Rosling had. Wat een vrolijke man en een inspirator. Wat jammer dat hij is heengegaan. “Zo’n man hadden we nodig in deze tijden”, zei Mathijs Bouman. De tijden van fakenews en zoveel negativiteit in de media. Zij brengen de rampen, uitzonderingen en dingen die fout gaan.

Maar er gebeurt ook zoveel moois. Om dit aan te tonen heeft Hans samen met zijn zoon een ‘bubbelgrafiek’ gemaakt waarin je van alle landen kunt zien hoe de ontwikkelingen zijn geweest in 50 jaar tijd op het gebied van kindersterfte, armoede en inkomen. Te zien op gapminder.org.

Positiviteit dichtbij jezelf

Geweldige man die Hans! Hij leerde velen anders te kijken naar de Wereld. Positief. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon bij jezelf beginnen:

Ik schets gisteravond: we zaten met zijn drieën een frietje te eten, toen de de stoffeerder kwam om onze nieuwe bank af te leveren. Oude bank eruit (deze gaat opnieuw gestoffeerd worden) en nieuwe bank erin. Het was zo gepiept. “Zo”, zei Henk. “Nu kun je er weer 10 jaar tegen”, en hij had een lach van oor tot oor op zijn gezicht. Zo trots.

10 jaar geleden nl. heb ik Henk gevonden om onze kapotte bank opnieuw op te vullen en te stofferen. Zo zou die nog een tweede leven krijgen. Ik was toen al onder de indruk van het vakmanschap van deze man. Dat raakte mij gisteren weer. Vooral door die lach! Henk legt zijn hart en ziel in zo’n bank, nieuw of hergebruik, het maakt niet uit. Henk houdt van zijn vak, van de stoffen en ik denk ook van mensen. Hij maakt vele mensen blij met zijn kwaliteit. Dat is positiviteit!

Zal ik reclame maken? JA. Deze Henk is Henk van Doremalen uit Best. Klik hier voor zijn website.

Afl. De Wereld draait door 8-2-2017

You may also like

Leave a comment