Film over oordelen:
Hoe denk je dat het voelt..
Als ouders weten dat ze een kind met een aandoening of handicap verwachten, of onverwachts een kind met een aandoening of handicap krijgen, volgt vaak een moeilijke periode waarin zij juist steun en begrip nodig hebben. Zij worden echter niet altijd begrepen en krijgen verwijten en reacties als: “dat had toch niet gehoeven”, of: “heb je je wel laten onderzoeken?”
Film
De NPV en het Erfocentrum willen met een film duidelijk maken wat de impact is van negatieve reacties op ouders en hun kinderen. Zij verdienen respect en steun vanuit de maatschappij in plaats van veroordeling en zich te moeten verdedigen.
Het Erfocentrum geeft publieksvoorlichting over erfelijkheid, erfelijke ziektes en kinderwens. De NPV komt op voor het mensenleven. Voor leven dat kwetsbaar is en broos, voor ieder mens, in welke levensfase dan ook.
Maakbaar
Het filmpje vind ik erg ontroerend en geeft precies aan wat er tegenwoordig leeft in de maatschappij. Men raakt eraan gewend dat de maatschappij maakbaar is. Mensen spreken die maakbaarheid uit naar de nieuwbakken ouders. Prenataal testen is nu een keuze. En zo zou het moeten blijven. Maar soms heb je geen keuze. Een kind krijg je. Je “bestelt” het niet ergens. Als je een kind gaat krijgen ben je in verwachting. Ik vind dat zo’n mooiere term dan “zwanger” zijn. “In verwachting van..” Je weet niet van “wat”. Tot de dag van de geboorte. Nieuw leven. Ik vind het nog steeds een wonder.
Perfect
Ik hoop dat mensen nadenken over wat ze nu werkelijk willen in hun leven. “De maatschappij, dat zijn wij” is nog steeds van toepassing. Hoe zie jij jezelf hierin? En: hoe zie jij je kind in de maatschappij? Ik zie graag een maatschappij die divers is zodat we van elkaar kunnen leren. De “perfecte mens” bestaat niet. Dus daar hoeven we niet naar op zoek. En met betrekking tot deze film, probeer niet te oordelen. Iedereen is uniek en mag dat ook zijn.
NIPT
Ik schreef al eens eerder over prenataal testen. Met name over de NIPT, de Niet Invasieve Prenatale Test. Dan is er maar één buisje bloed nodig om de foetus te testen op aandoeningen. Ik denk dat we de technologie niet kunnen tegenhouden. Technologie groeit. Hopelijk groeit de maatschappij en de mensheid mee. De NIPtest gaat straks aangeboden worden aan iedere zwangere. Ik hoop dat er keuzevrijheid is en dat men goed nadenkt over hoe men zijn eigen toekomst ziet.
Lees hier mijn blog over NIPT.
Renate Lindeman: Het bijzondere is dat selectieve abortus, en het aanbieden er van op routinematige basis onder de noemer gezondheidszorg, het ultieme waarde-oordeel is. Ik veroordeel geen individuen, maar wel de overheid. Dit is beleid dat veroordeelt moet worden om gelijkwaardige mensenrechten te kunnen waarborgen.