Downsyndroom, het talent?
Beperking
‘Wanneer men het heeft over Downsyndroom gaat men er over het algemeen vanuit dat deze mensen beperkingen hebben’, zo begint een presentatie van GZ-psycholoog en orthopedagoog Marleen Oosterhof-van der Poel en antropoloog D.Flud van Giffen over mensen met Downsyndroom. De presentatie gaat specifiek over paradigmaverandering en de gevolgen voor onderzoek, onderwijs en sociale participatie.
Het idee hiervoor ontstond tijdens het 10e Wereld Downsyndroom Congres in Dublin in 2009. Het overgrote deel van de presentaties was gebaseerd op de aanname dat mensen met Downsyndroom bepaalde capaciteiten missen, die zogenaamd normale mensen verondersteld worden wèl te hebben. Daarom lag de nadruk op de ontdekking van wat ontbreekt bij mensen met Down en hoe die zo goed mogelijk te compenseren.
Dominant denkmodel
M. Oosterhof en D. van Giffen willen af van deze paradigma’s (dominante denkmodellen) en naar een alternatief denkmodel nl. ‘mensen met Down hebben speciale capaciteiten die ‘normale’ mensen niet hebben en zij willen de focus leggen op ontdekking van deze specifieke kwaliteiten en hoe deze te ontwikkelen.’ Kortom het is belangrijk bewust te worden van de talenten van Downers, want die kunnen waardevolle bijdragen leveren aan de samenleving.
Doe je mee?
Er is nu aanvullend onderzoek nodig. Marleen heeft mij gevraagd dit onder jullie aandacht te brengen. Vind jij het leuk om een vragenlijst in te vullen waarin jij kunt aangeven wat de talenten van jouw downkind zijn? Bv.: ze zijn goed in het begrijpen zonder woorden, ze zijn goed in ervaringsgericht leren, ze nemen zuiver waar (zesde zintuig), ze beuren je op als je je niet zo lekker voelt, etc.
Leave a comment en je krijgt van mij de lezing over paradigmaverandering en de vragenlijst via de mail opgestuurd.
Bij voorbaat bedank ik jullie voor de medewerking.
UPDATE: Vervolgonderzoek.
aanmelding?
ja, ik wil graag meewerken aan het onderzoek en de vragenlijst invullen. Mijn zoon Djen is 8 jaar en heeft naast zijn Down ook ASS.
Ik zou beginnen om de benaming Downers niet te gebruiken. Dat klinkt alsof het een soort hondenras is. Wat is er mis om gewoon te zeggen ‘Kinderen of mensen met Downsyndroom?’
Ik doe graag mee heb een zoon van 17 met down syndroom
Mijn zoontje is 2 jaar kunnen wij dan meedoen met de vragenlijst?
Ik heb n talentvolle dochter met downsyndroom. Ze is 9 jaar oud. We willen graag meedoen met t onderzoek.
Mvg, Conny
Doe graag mee
Ja ik wil m wil invullen, dochterlief Hanneke 11 jaar mozaik down syndroom
Wij doen graag mee. Sjors met ds is 25 jaar.
Elise 4 jaar….zeeeeeeeeeeeeeeer getalenteerd :-)) kom maar op met die vragenlijst!
ja, ik vul graag de vragenlijst in…heb een zeer bijzondere zoon van 9 jaar, Ibe, met DS
Ook gedragsproblemen werden vroeger aan het dna toegeschreven. Voortgestuwd door sociale ontwikkelingen en inzichten blijkt ook deze aanname niet de waarheid te zijn. Veel gedragsproblemen werden veroorzaakt door lage verwachtingen en segregatie. Steeds meer mensen met Downsyndroom nemen gewoon hun plekje binnen regulier onderwijs en op de arbeidsmarkt in.