#metoo

#metoo

Niet alleen Griet Op de Beeck (zie mijn vorige blog) heeft een hoop losgemaakt door op tv haar verhaal te doen over haar seksueel misbruik, maar ook de hashtag Me Too maakt een hoop los.

Op social media wordt #metoo door miljoenen vrouwen gebruikt om aan te geven dat zij seksuele intimidatie hebben meegemaakt of erger nog, daadwerkelijk zijn misbruikt. Dit naar aanleiding van Harvey Weinstein. Weinstein, een grote filmproducent in Hollywood heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Lange tijd was dit een publiek geheim in Hollywood! Nu niet meer, omdat er eindelijk iemand is die ermee naar buiten durfde te komen.

Harvey Weinstein

Begin oktober 2017 werd filmproducent Weinstein door verschillende vrouwen, onder wie actrice Ashley Judd, beschuldigd van seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten. Dagblad The New York Times bracht de beschuldigingen aan het licht en verklaarde dat Weinstein sinds het begin van de jaren 1990 minstens acht keer tot een minnelijke schikking gekomen was met vrouwen die hem beschuldigd hadden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Weinstein is ontslagen en er is een onderzoek gaande.

Zuivere discussie

Na de publicatie in The New York Times kwamen er nog héél véél meer verhalen over seksueel misbruik boven. Het is geëxplodeerd. Overal, ook in Nederland zijn er verhalen gepubliceerd over dit onderwerp. Vandaag was het Jelle Brandt Corstius die aangaf seksueel misbruikt te zijn.

Er zijn mensen die ‘gek’ worden van #metoo. Waarom? Dat werd gisteren besproken aan de tafel van De Wereld Draait Door. O.a. door Hanneke Groenteman en Jessica Durlacher. Het is belangrijk dat er een zuivere discussie wordt gevoerd. Want waar gaat het nu over? Zijn we dat uit het oog verloren?

Ieder heeft een mening. Ik ook. Seksuele intimidatie gaat over macht en onmacht. Gewenst en ongewenst gedrag. Gelijkheid en ongelijkheid. Ik ga uit van mijn eigen ervaringen. Ik heb mijn hele leven lang te maken gehad met seksuele intimidatie. Op school, tijdens feestjes en op de werkvloer. En vaak vindt men het normaal. Het wordt gewoon geaccepteerd. Dat maakt het zo moeilijk om erover te praten. Bovendien is er altijd sprake van angst, schaamte en pijn. Zijn woord tegen het jouwe. En de angst niet geloofd te worden is killing! Dat moet je echt niet onderschatten.

Zeg het

Ik ben blij met #metoo. Eindelijk durven mensen hun mond open te doen. Zowel man als vrouw. Want omgekeerd gebeurt het ook. Eindelijk!

En ik hoop dat voor komende generaties seksuele intimidatie, aanranding en misbruik zal worden teruggedrongen omdat mensen het voortaan durven te zeggen.

Kijk hier DWDD terug.