Thé Lau bedankt

Blauw

Het overlijden van Thé Lau raakte mij gistermiddag in mijn hart.
Vanaf ‘Blauw’ ben ik hem niet meer vergeten. The Scene met zanger Thé Lau. Wow, wat een band, wat een muziek. En ze zingen in het Nederlands. Ik citeer: “Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd”. De single ‘Blauw’ heb ik grijs gedraaid. Het singletje jankte een beetje want het gaatje zat niet helemaal in het midden. Precies zo toepasselijk bij Thé’s rauwe stem. Jankend. Maar Thé Lau was meer dan een stem. Zijn teksten raken me diep.

Thé’s laatste les

Terug naar gisteren, want Thé gaf mij nog een laatste les mee. Onze Carel gaat op woensdagavond altijd in bad. Het is een heel ritueel. Zijn flessen worden met een uitbundig “klaar voor de start” van zijn slaapkamer één voor één, en het zijn er zeven, naar de badkamer verplaatst op een drafje. Ik ben degene die draaft want Carel gaat in zijn bank zitten en aanschouwt. Dit overigens na met de flessen tegen zijn meubels aan getikt te hebben. Als de flessen in de badkamer staan, gaat het daar opnieuw van “klaar voor de start” en Carel tikt dan opnieuw met alle zeven flessen en gooit ze daarna in het bad. Daarna mag Carel erin gaan zitten en dan gaat Eric hem na 20 minuten wassen. Het badritueel kost altijd veel tijd. En ik ben van de klok. Ik kan dat erg moeilijk loslaten.

Read More

Downsyndroom, het talent?

Beperking

‘Wanneer men het heeft over Downsyndroom gaat men er over het algemeen vanuit dat deze mensen beperkingen hebben’, zo begint een presentatie van GZ-psycholoog en orthopedagoog Marleen Oosterhof-van der Poel en antropoloog D.Flud van Giffen over mensen met Downsyndroom. De presentatie gaat specifiek over paradigmaverandering en de gevolgen voor onderzoek, onderwijs en sociale participatie.

Het idee hiervoor ontstond tijdens het 10e Wereld Downsyndroom Congres in Dublin in 2009. Het overgrote deel van de presentaties was gebaseerd op de aanname dat mensen met Downsyndroom bepaalde capaciteiten missen, die zogenaamd normale mensen verondersteld worden wèl te hebben. Daarom lag de nadruk op de ontdekking van wat ontbreekt bij mensen met Down en hoe die zo goed mogelijk te compenseren.

Dominant denkmodel

M. Oosterhof en D. van Giffen willen af van deze paradigma’s (dominante denkmodellen) en naar een alternatief denkmodel nl. ‘mensen met Down hebben speciale capaciteiten die ‘normale’ mensen niet hebben en zij willen de focus leggen op ontdekking van deze specifieke kwaliteiten en hoe deze te ontwikkelen.’ Kortom het is belangrijk bewust te worden van de talenten van Downers, want die kunnen waardevolle bijdragen leveren aan de samenleving.

Doe je mee?

Er is nu aanvullend onderzoek nodig. Marleen heeft mij gevraagd dit onder jullie aandacht te brengen. Vind jij het leuk om een vragenlijst in te vullen waarin jij kunt aangeven wat de talenten van jouw downkind zijn? Bv.: ze zijn goed in het begrijpen zonder woorden, ze zijn goed in ervaringsgericht leren, ze nemen zuiver waar (zesde zintuig), ze beuren je op als je je niet zo lekker voelt, etc.

Leave a comment en je krijgt van mij de lezing over paradigmaverandering  en de vragenlijst via de mail opgestuurd.

Bij voorbaat bedank ik jullie voor de medewerking.

UPDATE: Vervolgonderzoek.